Welk effect hebben honden op dementerenden?

Hondenbaan

Wat vindt een therapie of aaidier ervan om door vreemden aangeraakt te worden? Daar is nog niet zo veel onderzoek naar gedaan. Onderzoekers van de Tshwane University of Technology (ZuidAfrika) maten de concentratie phenylethylamine in het bloed van de dieren als ze geaaid werden door hun eigenaar of door onbekende mensen. Dit hormoon veroorzaakt bij mensen een gevoel van euforie en vreugde. Waarschijnlijk maakt het een hond niet uit wie hem aait. Zowel bij bekende als bij onbekende aaiers maakten de dieren meer van dit hormoon aan. Overigens waren de onbekende mensen wel hondenliefhebbers die waarschijnlijk heel goed wisten hoe ze het dier moesten aaien. Als iemand dat niet weet, wordt het een ander verhaal. Angelika Balk van de Stichting Therapiehond Nederland vindt wel dat je moet oppassen met de inzet van dieren in de zorg. ‘Het is doodvermoeiend werk voor een hond. Die moet de hele tijd op de aanwijzingen en signalen van zijn begeleider letten en hij is dus voortdurend geconcentreerd. Onze honden doen dan ook nooit meer dan 2 sessies in de week.’ Wat vindt een therapie- of aaidier ervan om door vreemden aangeraakt te worden? Daar is nog niet zo veel onderzoek naar gedaan. 

Gezond met huisdier

Het hebben van een huisdier lijkt heel gezond te zijn. Uit onderzoek van de University of Melbourne (Australië) blijkt dat mensen met een kat of een hond minder vaak naar de dokter gaan en minder medicatie voor slaapproblemen nemen dan mensen zonder huisdier. Dezelfde onderzoekers toonden ook aan dat hondenbezitters in Chinese steden hun gezondheid en conditie beter beoordeelden, meer sportten, beter sliepen en zich minder vaak ziekmeldden op hun werk dan vergelijkbare mensen zonder hond. Dat klinkt allemaal heel positief, maar wat hier oorzaak en gevolg is, moet nog uitgezocht worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat honden ervoor zorgen dat mensen meer bewegen, doordat ze het dier uit moeten laten. Maar het kan ook zijn dat gezonde mensen vaker voor een huisdier kiezen, omdat de zorg voor een beest wel wat inspanning vergt.

Aquarium maakt aap gestresst

Aanhangers van de Feng Shui-inrichtingsfilosofie, die claimt dat je omgeving je geluk kan beïnvloeden, én aquariumeigenaren weten het zeker: een aquarium is heel rustgevend. Maar uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt geen eenduidig effect. Voor apen die dienst doen als een proefdier werkt het in elk geval niet rustgevend. Biologen van Johns Hopkins University (VS) wilden hun resusapen wat afleiding en ontspanning bezorgen door een aquarium in het hok te plaatsen. De beestjes zaten alleen in een hok en daar vertoonden ze ‘stereotiep gedrag’. De apen herhaalden steeds bewegingen, en dat is een teken van verveling of stress. Een bak met vissen moest uitkomst bieden. Maar opmerkelijk genoeg reageerden de apen juist gestresst op deze nieuwe bewoners in hun hok. Na het plaatsen van het aquarium vertoonden ze méér stereotiep gedrag dan daarvoor. Na het verwijderen van de vissen werden de dieren weer rustig.

Kattencafé

Heb je zelf geen huisdier, maar wil je toch de positieve effecten van het contact met dieren ondervinden? Dan hoef je natuurlijk niet te wachten tot je in een verzorgingshuis zit. In Tokyo, Wenen, Londen en Parijs kun je naar een kattencafé. Je kunt er een kopje koffie of thee drinken en tegelijkertijd een van de inwonende katten aaien. In Amsterdam wordt bij het ter perse gaan van dit nummer aan de opening van kattencafé Kopjes gewerkt. Medewerkers zien erop toe dat gasten van het café goed met de katten omgaan. Zo krijgen de bezoekers uitgelegd op welke lichaamstaal ze moeten letten. En het is er verboden om katten op te tillen, om slapende katten wakker te maken en om foto’s met flits te maken.

bron: therapiedier.be: therapiedieren in België.